Atonia jelit
Atonia jelit – zmniejszenie lub utrata zdolności mięśni gładkich jelit do skurczu skutkujące częściowym lub całkowitym ustaniem ruchów perystaltycznych. Atonia jelit może dotyczyć jednego odcinka lub dłuższej części jelit. Natomiast przyczyną schorzenia mogą być:
- zatrucie lekami (zwłaszcza nasennymi)
- różnego rodzaju infekcje
- przewlekłe stany zapalne jelit
- choroby autoimmunologiczne
- porażenie nerwu błędnego
Może objawiać się uczuciem nabrzmiałego brzucha (z powodu gromadzących się gazów), wymiotami, a nawet zapaleniem otrzewnej. Konsekwencją schorzenia są mniej lub bardziej poważne zaburzenia trawienia prowadzące do wzdęć oraz zaparć. Stanowi ona jedną z często występujących przyczyn otyłości, niedrożności czynnościowej jelit oraz występowania silnych bólów brzucha (tzw. ostry brzuch). Nie leczona atonia jelit może zagrażać nie tylko zdrowiu, ale i życiu człowieka.
W fitoterapii stosuje się zioła przywracające prawidłową amplitudę (częstotliwość) ruchów perystaltycznych. Ponadto zalecane jest jednoczesne stosowanie diety bogatej w błonnik oraz wdrożenie aktywności fizycznej.
SUROWCE ZIELARSKIE
liść (sok) Aloes zwyczajny (Aloe vera), ziele – Cząber ogrodowy (Satureja hortensis), cebula – Czosnek pospolity (Allium sativum), ziele – Dymnica pospolita (Fumaria officinalis), nasiona – Gorczyca biała (Sinapis albae), owoc – Kminek zwyczajny (Carum carvi), kora – Kruszyna pospolita (Rhamnus frangula), ziele – Lebiodka pospolita, Oregano (Origanum vulgare), kwiat Lipa drobnolistna (Tilia cordata), owoc, ziele – Pietruszka zwyczajna (Petroselinum sativum), korzeń (sok) – Rzodkiew czarna (Raphanus sativus var. niger), ziele (odwar) – Tysiącznik pospolity (Centaurium minus)
Przy atonii jelit, której przyczyną jest infekcja bakteryjna stosuje się następujące surowce: cebula – Czosnek pospolity (Allium sativum), ziele – Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus), korzeń (odwar) – Oman wielki (Inula Helenium), ziele – Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca)
LEKI ZIOŁOWE
- Odwar z kory kruszyny – pół łyżki kory kruszyny należy zalać szklanką wody, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Następnie całość należy odstawić na 10 min i przecedzić. Zaleca się, aby korę przepłukać na sitku niewielką ilością wody uzupełniając w ten sposób wodę do objętości 1 szklanki. Należy pić od 1/4 do 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie w atonii jelit. Zastosowaniem jest również otyłość z powodu atonii jelit.
- Syrop z ziela dymnicy – w maszynce do mięsa należy zmielić 200-500 g świeżego ziela dymnicy i wycisnąć z niej sok przez płótno. Można też użyć sokowirówki. Następnie należy dodać cukru (może być ksylitol) w takiej samej objętości co sok i gotować na wolnym ogniu do momentu otrzymania gęstego syropu. Syrop należy stosować po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie przez okres 2, maksymalnie 3 tygodni. Po tym czasie należy zrobić odstawić stosowanie syropu na 10 dni. Wykazuje on właściwości rozkurczowe na jelita, przywraca prawidłową amplitudę ruchów perystaltycznych i częstotliwość wypróżnień. Z tego powodu głównym zastosowaniem jest atonia jelit i zaburzenia trawienia.
MIESZANKI ZIOŁOWE
- Odwar przy atonii jelit – dwie łyżki kwiatów ślazu i jedną łyżkę liści prawoślazu na dwie szklanki wody gotujemy przez 3-5 minut. Po odcedzeniu odwar pijemy w dwóch porcjach. Ma zastosowanie u osób starszych, w leczeniu zaparć atonicznych, spowodowanej nią otyłości. Ponadto wykazuje korzystne działanie w stanach zapalnych przełyku i żołądka.
- Zioła goryczowe – należy zmieszać że sobą po 20 g ziela centurii, ziela drapacza lekarskiego, ziela krwawnika, liści mięty pieprzowej, liści podbiału, ziela rzepiku i kłączy tataraku (pociętych). Następnie 1 łyżkę mieszanki należy zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odwar należy odstawić na 15 minut, a następnie przecedzić. Zioła goryczkowe należy stosować po 2-3 łyżki od 2 do 4 razy dziennie godzinę przed jedzeniem. Zastosowaniem jest m.in. atonia jelit i towarzyszące jej dolegliwości.
LITERATURA
- https://www.drogadonatury.pl/encyklopedia-ziol/
- Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.