Infekcje pierwotniakowe

Lamblioza

Opublikowano 17 lipca, 2023 o 18:15:11 przez / Brak komentarzy

Lamblioza (lambliosis) – inaczej gardioza, to choroba wywołana przez zakażenie jelita cienkiego cystami pierwotniaka – wielkouśćca jelitowego (syn. ogoniastek jelitowy, łac. Gardia intestinalis). Jest to choroba strefy tropikalnej bądź subtropikalnej, ale do przypadków lambliozy dochodzi czasem w Europie. Do zakażenia może dojść poprzez spożycie wody, która została zanieczyszczona fekaliami lub wody ze studni. Również niewłaściwie umyta świeża żywność może stanowić rezerwuar pierwotniaka. Poza tym zarazić się można od zwierząt domowych takich jak psy i koty, które miały kontakt z odchodami zarażonych zwierząt.

Lamblioza objawia się widocznym spadkiem masy ciała, uczuciem senności oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: wodnista biegunka, nudności, wymioty i wzdęcia.

SUROWCE ZIELARSKIE

cebula świeża (sok, wyciągi alkoholowe) – Cebula zwyczajna (Allium cepa), cebula świeża (wyciąg) – Czosnek pospolity (Allium sativum), kłącze (odwar, nalewka) – Tatarak zwyczajny (Acorus Calamus), ziele – Tymianek właściwy (Thymus vulgaris).

LEKI ZIOŁOWE

  • Sok z cebuli: należy drobno pokroić 1 średniej wielkości cebulę (100-125 g) i posypać ją dwiema łyżkami cukru lub miodu, a następnie pozostawić w ciemnym ciepłym miejscu do kolejnego dnia (lub na 12 godzin). Następnego dnia sok należy przecedzić przez sitko lub płótno. Należy go pić po 1 łyżce 2-4 razy dziennie między posiłkami.
  • Wino cebulowe – 300 g poszatkowanej lub zblendowanej cebuli należy zalać 100 g miodu i 700 ml wytrawnego białego wina. Następnie wino należy macerować przez okres 4-5 dni od czasu do czasu mieszając. Dawkowanie: 2-3 razy dziennie po kieliszku między posiłkami.
  • Nalewka z kłączy tataraku – 150-200 g rozdrobnionych kłączy tataraku należy zalać 500 ml 40 % alkoholu etylowego i odstawić na dwa tygodnie w ciemnym miejscu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić przez sitko. Dawkowanie: 1/2-1 łyżeczki (50-100 kropli) nalewki na pół szklanki wody 2-3 razy dziennie między posiłkami.
  • Wyciąg z czosnku bezwonny – 30 ząbków czosnku należy zetrzeć na tarce i zalać 1 litrem chłodnej wody lub zmiksować z dwiema szklankami schłodzonej wody. Następnie należy dodać 500 g cytryn i po wymieszaniu rozlać do małych słoików. Wyciąg należy przechowywać w lodówce. Wyciąg należy pić po 1 łyżce stołowej 2-3 razy dziennie na godzinę przed posiłkami. Zastosowaniem są m.in. infekcje pierwotniacze (lamblioza) i zakażenia pasożytami jelitowymi. Uwaga: osoby z niedociśnieniem powinny kontrolować ciśnienie.

MIESZANKI ZIOŁOWE

  • Zioła przeciwrobacze i przeciw lambliom– należy zmieszać ze sobą po 50 g ziela tymianku, korzenia omanu i kłącza tataraku, po 25 g liści orzecha włoskiego i mięty pieprzowej oraz 10 g ziela piołunu. Następnie należy wsypać 2 łyżki mieszanki do termosu i zalać 2 szklankami wrzącej wody, a termos zakręcić i odstawić na godzinę czasu. Pijemy po pół szklanki naparu 3 razy dziennie między posiłkami przez tydzień czasu. Następnie należy zredukować dawkę do 1-1,5 łyżki i pić do kilku tygodni. Przed i po kuracji powinno się kontrolować kał na obecność cyst lamblii.

LITERATURA

  1. https://www.drogadonatury.pl/encyklopedia-ziol/
  2. Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
  3. Aleksander (red.) Ożarowski: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. Państwowy Zakład wydawnictw Lekarskich. Warszawa 1983. ISBN: 83-200-0640-6.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.