Infekcja wirusem HCV
Posty

Zioła w leczeniu infekcji wirusowego zapalenia wątroby typu C (HCV)

Opublikowano 6 lipca, 2020 o 19:46:49 przez / 1 Comment

Jak przebiega infekcja HCV

Wirus po wejściu do krwioobiegu zawiera na swojej otoczce glikoproteiny E1 i E2 oraz apolipoproteiny gospodarza (zainfekowanego organizmu). Ponadto, obecny wewnątrz – nukleokapsyd zawiera białka otaczające RNA wirusa. Natomiast, infekcja wirusem HCV przebiega poprzez połączenie białek obecnych na jego powierzchni z receptorami obecnymi na błonie hepatocytów. W interakcji tej uczestniczą cząsteczki: CD81, SR-B1, CDLN-1, OCLN-1. Następnie rdzeń wirusa (HCV core) wnika do wnętrza hepatocytu. Jego białka ulegają degradacji, w wyniku czego uwolnione zostaje jego jednoniciowe RNA (ssRNA – positive strand viral RNA). Następnie po napotkaniu rybosomu dochodzi do translacji z utworzeniem wielu wirusowych białek, w szybki sposób tworzących kompleksy (z udziałem proteaz istniejących już w komórce i proteaz wirusowych powstałych w konsekwencji ich działania).

Powstają białka: C, E1, E2, p7, NS2, NS3, NS4A, NS4B, NS5A i NS5B, z których część (głównie NS5A i NS5B) tworzy kompleks, który łączy się z ludzką cyklofiliną A. Następnie, powstały kompleks tworzy z informacji zapisanej w wirusowym RNA– ujemną jednoniciową kopię RNA wirusa (Negative-strand viral RNA), która tworzy następnie kopię dodatnią jednoniciowego RNA wirusa (Positive-strand viral RNA). Następnie, poprzez most utworzony z białek NS5A, RNA wirusa wchodzi do właśnie syntetyzowanego nukleokapsydu. W kolejnym etapie, białka otoczki E1 i E2 łączą się z błoną, a kompleks p1-NS2 uczestniczy w montażu apolipoproteiny E (ApoE) do otoczki, następnie przed wyjściem z zainfekowanego hepatocytu powstaje wirion.

Zioła w walce z wirusem

Granat właściwy (Punica granatum)

Skórka granatu, stanowiąca prawie 26-30% całkowitej masy owoców, jest bogata w rozpuszczalne w wodzie garbniki (punicalin, pedunculagin, punicalagin, ellagic acid i gallic acid), antocyjany i katechiny. Ponadto ekstrakt z owoców granatu nie powoduje efektów ubocznych i nie odnotowano interakcji z lekami syntetycznymi;

Związki takie jak: punikalagina (punicalagin – PGN), punikalina (punicalin – PLN) i kwas elagowy (EA) specyficznie blokują aktywność proteazy NS3/4A wirusa HCV (badanie wykonane na czystych związkach). Dwa ostatnie z wymienionych związków hamują replikację wirusa i nie posiadają skutków ubocznych nawet w dawce 5g/kg masy ciała (dla myszy), a biodostępność tych związków jest dobra. Ponadto, w badaniu związki te wykazywały zależne od dawki hamowanie aktywności proteazy HCVNS3 / 4A w komórce i znaczną redukcję poziomu RNA wirusowego (badania przeprowadzono w systemach zakażonej hodowli komórkowej przy użyciu wirusa HCV-JFH1 (genotyp-2a) i H77S (genotyp-1a)). Natomiast co interesujące, okazało się, że te aktywne związki są układowo dostępne biologicznie i bardzo dobrze tolerowane do 5000 mg/kg masy ciała u myszy i spełniają wszystkie wymogi dotyczące silnych cząsteczek leczniczych anty-HCV.

Według innych publikacji skórka granatu zapobiega zwłóknieniu wątroby, działa przeciwnowotworowo (rak piersi), hamuje inne infekcje wirusowe: HIV, grypa, enterowirus 71 (należące do wirusów Coxsackie’go). Znane są również silne antyoksydacyjne właściwości skórki, a także samego owocu, co za tym idzie granat działa zapobiega senescezji (starzeniu się komórek) związanej z obecnością wolnych rodników.

Literatura:
  1. B. Uma Reddy, Ranajoy Mullick, Anuj Kumar; Small molecule inhibitors of HCV replication from Pomegranate; Scientific reports (2014)
  2. Adams, L. S., Zhang, Y., Seeram, N. P., Heber, D. & Chen, S. Pomegranate ellagitannin-derived compounds exhibit antiproliferative and antiaromatase activity in breast cancer cells in vitro. Cancer Prev. Res. (Phila) 3, 108–113 (2010).
  3. Neurath, A. R., Strick, N., Li, Y. Y. & Debnath, A. K. Punica granatum (Pomegrante) juice provides an HIV-1 entry inhibitor and candidate topical microbicide. BMC Infect. Dis. 4, 41 (2004).
  4. Nonaka, G. et al.Anti-AIDS agents : Inhibitory effects of tannins on HIV reverse transcriptase and HIV replication in H9 lymphocyte cells. J. Nat. Prod. 53, 587–595 (1990).
  5. Sundararajan, A. et al. Influenza virus variation in susceptibility to inactivation by pomegranate polyphenols is determined by envelope glycoproteins. Antiviral Res. 88, 1–9 (2010).
  6. Yang, Y., Xiu, J., Zhang, L., Qin, C. & Liu, J. Antiviral activity of punicalagin toward human enterovirus 71 in vitro and in vivo. Phytomedicine 20, 67–70 (2012).

Naringenina (flawonoid z grejpfruta)

Hamuje wydzielanie HCV zależne od apolipoproteiny B czyli wydostanie się wirusa na zewnątrz zainfekowanego hepatocytu. Wyniki wskazują, że 24-godzinna ekspozycja zainfekowanych hepatocytów flawonoidem naringeniną (w st. 200 µM) hamuje proces wydzielania wirusa HCV o ok. 80% (± 10%). Jednocześnie nie ma ona wpływa na proces transkrypcji wirusowego RNA.

Literatura: Nahmias, Y. et al. Apolipoprotein B-dependent hepatitis C virus secretion is inhibited by the grapefruit flavonoid naringenin. Hepatology 47, 1437–1445 (2008).

Jagody (liście)

Proantocyjany z liści jagód hamują replikację HCV, prawdopodobnie poprzez interakcję z kompleksem hnRNP A2/B6.

Literatura: Takeshita, M. et al. Proanthocyanidin from blueberry leaves suppresses expression of subgenomic hepatitis C virus RNA. J. Biol. Chem. 284, 21165–21176 (2009)

Kurkuma (tutaj kurkumina)

Hamuje replikację HCV poprzez hamowanie szlaku AKT SREBP-17 i wejście wszystkich genotypów (typów) HCV do ludzkich komórek wątroby. Czyli hamuje rozprzestrzenianie się wirusa. Znana jest również z właściwości ogólnie wspomagających pracę wątroby.

Literatura:

  1. Kim, K. et al. Curcumin inhibits hepatitis C virus replication via suppressing the Akt-SREBP-1 pathway. FEBS Lett. 584, 707–712 (2010).
  2. Anggakusuma. et al. Turmeric curcumin inhibits entry of all hepatitis C virus genotypes into human liver cells. Gut. (2013).

Zielona herbata (3-galusan epigallokatechiny)

Hamuje wejście HCV do hepatocytu. Ponadto jej epikatechiny fenolowe (+/-) hamują replikację HCV za pośrednictwem szlaku cyklooksygenazy-2.

Literatura:

  1. Calland, N. et al. (-)-Epigallocatechin-3-gallate is a new inhibitor of hepatitis C virus entry. Hepatology 55, 720–729 (2012).
  2. Lin, Y. T. et al.Green tea phenolic epicatechins inhibit hepatitis C virus replication via cycloxygenase-2 and attenuate virus- induced inflammation. PLoS One 8, e54466 (2013).

Kwercetyna (zawarta w ciemnych winogronach, cebuli, gwiazdnicy, nasionach czarnuszki siewnej, w kwiatach głogu i kasztanowca)

Kwercetyna hamuje HCV poprzez „celowanie” (uwrażliwianie) komórkowych białek szoku cieplnego, HSPs 40 i 70. Ponadto, hamuje aktywność proteazy HCV: NS3 / 4A komórkowo (in vitro), jak również w badaniach przeprowadzonych poza komórkowo.

Literatura:

  1. Gonzalez, O. et al. The heat shock protein inhibitor Quercetin attenuates hepatitis C virus production. Hepatology 50, 1756–1764 (2009).
  2. Bachmetov, L. et al. Suppression of hepatitis C virus by the flavonoid quercetin is mediated by inhibition of NS3 protease activity. J. Viral Hepat. 19, e81–e88 (2012).

One thought on “Zioła w leczeniu infekcji wirusowego zapalenia wątroby typu C (HCV)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.