
Zioła w leczeniu infekcji wirusowego zapalenia wątroby typu C (HCV)
Jak przebiega infekcja HCV

Wirus po wejściu do krwioobiegu zawiera na swojej otoczce glikoproteiny E1 i E2 oraz apolipoproteiny gospodarza (zainfekowanego organizmu). Ponadto, obecny wewnątrz – nukleokapsyd zawiera białka otaczające RNA wirusa. Natomiast, infekcja wirusem HCV przebiega poprzez połączenie białek obecnych na jego powierzchni z receptorami obecnymi na błonie hepatocytów. W interakcji tej uczestniczą cząsteczki: CD81, SR-B1, CDLN-1, OCLN-1. Następnie rdzeń wirusa (HCV core) wnika do wnętrza hepatocytu. Jego białka ulegają degradacji, w wyniku czego uwolnione zostaje jego jednoniciowe RNA (ssRNA – positive strand viral RNA). Następnie po napotkaniu rybosomu dochodzi do translacji z utworzeniem wielu wirusowych białek, w szybki sposób tworzących kompleksy (z udziałem proteaz istniejących już w komórce i proteaz wirusowych powstałych w konsekwencji ich działania).
Powstają białka: C, E1, E2, p7, NS2, NS3, NS4A, NS4B, NS5A i NS5B, z których część (głównie NS5A i NS5B) tworzy kompleks, który łączy się z ludzką cyklofiliną A. Następnie, powstały kompleks tworzy z informacji zapisanej w wirusowym RNA– ujemną jednoniciową kopię RNA wirusa (Negative-strand viral RNA), która tworzy następnie kopię dodatnią jednoniciowego RNA wirusa (Positive-strand viral RNA). Następnie, poprzez most utworzony z białek NS5A, RNA wirusa wchodzi do właśnie syntetyzowanego nukleokapsydu. W kolejnym etapie, białka otoczki E1 i E2 łączą się z błoną, a kompleks p1-NS2 uczestniczy w montażu apolipoproteiny E (ApoE) do otoczki, następnie przed wyjściem z zainfekowanego hepatocytu powstaje wirion.
Zioła w walce z wirusem
Granat właściwy (Punica granatum)
Skórka granatu, stanowiąca prawie 26-30% całkowitej masy owoców, jest bogata w rozpuszczalne w wodzie garbniki (punicalin, pedunculagin, punicalagin, ellagic acid i gallic acid), antocyjany i katechiny. Ponadto ekstrakt z owoców granatu nie powoduje efektów ubocznych i nie odnotowano interakcji z lekami syntetycznymi;
Związki takie jak: punikalagina (punicalagin – PGN), punikalina (punicalin – PLN) i kwas elagowy (EA) specyficznie blokują aktywność proteazy NS3/4A wirusa HCV (badanie wykonane na czystych związkach). Dwa ostatnie z wymienionych związków hamują replikację wirusa i nie posiadają skutków ubocznych nawet w dawce 5g/kg masy ciała (dla myszy), a biodostępność tych związków jest dobra. Ponadto, w badaniu związki te wykazywały zależne od dawki hamowanie aktywności proteazy HCVNS3 / 4A w komórce i znaczną redukcję poziomu RNA wirusowego (badania przeprowadzono w systemach zakażonej hodowli komórkowej przy użyciu wirusa HCV-JFH1 (genotyp-2a) i H77S (genotyp-1a)). Natomiast co interesujące, okazało się, że te aktywne związki są układowo dostępne biologicznie i bardzo dobrze tolerowane do 5000 mg/kg masy ciała u myszy i spełniają wszystkie wymogi dotyczące silnych cząsteczek leczniczych anty-HCV.
Według innych publikacji skórka granatu zapobiega zwłóknieniu wątroby, działa przeciwnowotworowo (rak piersi), hamuje inne infekcje wirusowe: HIV, grypa, enterowirus 71 (należące do wirusów Coxsackie’go). Znane są również silne antyoksydacyjne właściwości skórki, a także samego owocu, co za tym idzie granat działa zapobiega senescezji (starzeniu się komórek) związanej z obecnością wolnych rodników.
Literatura:
- B. Uma Reddy, Ranajoy Mullick, Anuj Kumar; Small molecule inhibitors of HCV replication from Pomegranate; Scientific reports (2014)
- Adams, L. S., Zhang, Y., Seeram, N. P., Heber, D. & Chen, S. Pomegranate ellagitannin-derived compounds exhibit antiproliferative and antiaromatase activity in breast cancer cells in vitro. Cancer Prev. Res. (Phila) 3, 108–113 (2010).
- Neurath, A. R., Strick, N., Li, Y. Y. & Debnath, A. K. Punica granatum (Pomegrante) juice provides an HIV-1 entry inhibitor and candidate topical microbicide. BMC Infect. Dis. 4, 41 (2004).
- Nonaka, G. et al.Anti-AIDS agents : Inhibitory effects of tannins on HIV reverse transcriptase and HIV replication in H9 lymphocyte cells. J. Nat. Prod. 53, 587–595 (1990).
- Sundararajan, A. et al. Influenza virus variation in susceptibility to inactivation by pomegranate polyphenols is determined by envelope glycoproteins. Antiviral Res. 88, 1–9 (2010).
- Yang, Y., Xiu, J., Zhang, L., Qin, C. & Liu, J. Antiviral activity of punicalagin toward human enterovirus 71 in vitro and in vivo. Phytomedicine 20, 67–70 (2012).
Naringenina (flawonoid z grejpfruta)
Hamuje wydzielanie HCV zależne od apolipoproteiny B czyli wydostanie się wirusa na zewnątrz zainfekowanego hepatocytu. Wyniki wskazują, że 24-godzinna ekspozycja zainfekowanych hepatocytów flawonoidem naringeniną (w st. 200 µM) hamuje proces wydzielania wirusa HCV o ok. 80% (± 10%). Jednocześnie nie ma ona wpływa na proces transkrypcji wirusowego RNA.
Literatura: Nahmias, Y. et al. Apolipoprotein B-dependent hepatitis C virus secretion is inhibited by the grapefruit flavonoid naringenin. Hepatology 47, 1437–1445 (2008).
Jagody (liście)
Proantocyjany z liści jagód hamują replikację HCV, prawdopodobnie poprzez interakcję z kompleksem hnRNP A2/B6.
Literatura: Takeshita, M. et al. Proanthocyanidin from blueberry leaves suppresses expression of subgenomic hepatitis C virus RNA. J. Biol. Chem. 284, 21165–21176 (2009)
Kurkuma (tutaj kurkumina)
Hamuje replikację HCV poprzez hamowanie szlaku AKT SREBP-17 i wejście wszystkich genotypów (typów) HCV do ludzkich komórek wątroby. Czyli hamuje rozprzestrzenianie się wirusa. Znana jest również z właściwości ogólnie wspomagających pracę wątroby.
Literatura:
- Kim, K. et al. Curcumin inhibits hepatitis C virus replication via suppressing the Akt-SREBP-1 pathway. FEBS Lett. 584, 707–712 (2010).
- Anggakusuma. et al. Turmeric curcumin inhibits entry of all hepatitis C virus genotypes into human liver cells. Gut. (2013).
Zielona herbata (3-galusan epigallokatechiny)
Hamuje wejście HCV do hepatocytu. Ponadto jej epikatechiny fenolowe (+/-) hamują replikację HCV za pośrednictwem szlaku cyklooksygenazy-2.
Literatura:
- Calland, N. et al. (-)-Epigallocatechin-3-gallate is a new inhibitor of hepatitis C virus entry. Hepatology 55, 720–729 (2012).
- Lin, Y. T. et al.Green tea phenolic epicatechins inhibit hepatitis C virus replication via cycloxygenase-2 and attenuate virus- induced inflammation. PLoS One 8, e54466 (2013).
Kwercetyna (zawarta w ciemnych winogronach, cebuli, gwiazdnicy, nasionach czarnuszki siewnej, w kwiatach głogu i kasztanowca)
Kwercetyna hamuje HCV poprzez „celowanie” (uwrażliwianie) komórkowych białek szoku cieplnego, HSPs 40 i 70. Ponadto, hamuje aktywność proteazy HCV: NS3 / 4A komórkowo (in vitro), jak również w badaniach przeprowadzonych poza komórkowo.
Literatura:
- Gonzalez, O. et al. The heat shock protein inhibitor Quercetin attenuates hepatitis C virus production. Hepatology 50, 1756–1764 (2009).
- Bachmetov, L. et al. Suppression of hepatitis C virus by the flavonoid quercetin is mediated by inhibition of NS3 protease activity. J. Viral Hepat. 19, e81–e88 (2012).
…