Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa)
Encyklopedia_Ziół

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa)

Opublikowano 16 marca, 2021 o 18:17:04 przez / Brak komentarzy

Aronia czarnoowocowa, syn. Aronia czarna (Aronia melanocarpa, ang. Black Chokeberry) – to 1-2 metrowy krzew należący do rodziny różowatych. W stanie dzikim występuje we wschodniej części kontynentu północnoamerykańskiego. Natomiast, do Europy została sprowadzona, głównie z uwagi na jej walory odżywcze. Kwitnie w maju, a jej kwiaty mają biały kolor. Zielone liście jesienią przebarwiają się na czerwono. Jest dosyć odporna na mróz. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych bądź półcienistych.

Surowcem zielarskim jest owoc aronii.

SKŁADNIKI AKTYWNE

Owoce aronii zawierają duże ilości witamin, mikroelementów (m.in. żelazo, jod oraz mangan, molibden i miedź), polifenoli (w tym flawony, flawonole, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny i antocyjany). Wśród polifenoli można wymienić: kwas chlorogenowy i kwas kawowy. Ponadto, surowiec zawiera pektyny, garbniki i kwasy organiczne.

DZIAŁANIE

Aronia czarnoowocowa wykazuje działanie witaminizujące, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyagregacyjne, hipotoniczne, spazmolityczne na mięśnie gładkie, moczopędne, bakteriostatyczne i żółciopędne.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Na uwagę zasługuje fakt, że owoce aronii zawierają znaczne ilości witaminy P (ok. 0,5%), która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy C (również zawartej w aronii razem z witaminami: B1, B6, E i PP). Natomiast, jej najważniejszą właściwością jest zdolność do usuwania wolnych rodników. Hamuje zarówno, tworzenie reaktywnych form tlenu jak i reaktywnych form azotu oraz przywracają prawidłowy poziom związków antyoksydacyjnych. Ponadto, zawarte w nich polifenole wykazują działanie ochronne na wątrobę, nerki oraz trzustkę, a razem z pektynami odtruwają organizm. Natomiast, poprzez wpływ na mięśnie gładkie i wzmaganie diurezy, obniżają ciśnienie krwi. Między innymi dlatego, u osób cierpiących na nadciśnienie obserwuje się poprawę po zażyciu preparatów z owoców aronii.

Natomiast, zawarte w nich kwasy organiczne i garbniki wykazują działanie przeciwzapalne i hamują drobne krwawienia w obrębie układu pokarmowego. Składniki owoców są również przydatne w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego i jej nadżerek. Ponadto, sok z owoców wzmaga procesy krwiotwórcze, a obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Warto również wiedzieć, że owoce pozostają przez dłuższy okres świeże, dzięki zawartości substancji bakteriostatycznych.

PRZECIWWSKAZANIA

Nie należy zażywać owoców aronii lub jego przetworów przez osoby chorujące na niskie ciśnienie.

STOSOWANIE

Owoc aronii stosuje się w postaci soków, nalewek, a świeże lub suszone owoce – bezpośrednio. Stosowany jest również suchy ekstrakt z owoców.

LITERATURA

I. https://www.honey-plants.com/calendar/aronia-melanocarpa/

II. Mandica-Tamara Tolić, Irena Landeka Jurčević, Ines Panjkota Krbavčić, Ksenija Marković, Nada Vahčić. Phenolic Content, Antioxidant Capacity and Quality of Chokeberry (Aronia melanocarpa) Products, Food Technol Biotechnol. 2015 Jun; 53(2): 171–179.doi: 10.17113/ftb.53.02.15.3833

III. https://rozanski.li/1900/aronia-w-fitoterapii/

IV. Źródło fotografii: By manfred.sause@volloeko.de – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30640080

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.