Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)
Encyklopedia_Ziół

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)

Opublikowano 28 stycznia, 2021 o 22:12:15 przez / Brak komentarzy

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) – jest to roślina z rodziny wargowych (Lamiaceae, syn. Labiatae), występująca w całej Europie, w tym powszechnie w Polsce. Natomiast spotkać ją można w wilgotnych lasach liściastych, lasach mieszanych, w zaroślach, na przydrożach, wilgotnych łąkach, przy czym preferuje gleby zasobne w azot.

Pędy kurdybanka są długie i zakorzeniające się, a jego liście nerkowate. Ponadto pędy kwiatostanowe są wyprostowane i dorastają do 60 cm wysokości. Natomiast jego jasnofioletowe kwiaty są drobne z dwuwargowym kielichem.

Surowcem zielarskim jest ziele bluszczyka (Herba Glechomae, syn, Herba Hederae terrestris)

SKŁADNIKI AKTYWNE

Głównym składnikiem czynnym ziela kurdybanka jest gorycz – glechomina, garbniki (ok. 7%). Ponadto zawiera ono kwasy organiczne (również kwas askorbinowy), cholina, olejek eteryczny (0,06%) i sole mineralne.

DZIAŁANIE

Surowiec wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwdrgawkowe, przeciwdepresyjne, antyoksydacyjne. Ponadto, wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwwrzodowe, wiatropędne, przeciwskurczowe (na układ pokarmowy) i moczopędne.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Bluszczyk kurdybanek działa odtruwająco i z powodzeniem może być stosowany do usuwaniu z organizmu toksyn bakteryjnych i ich szkodliwych metabolitów powstających podczas zakażenia bakteriami w przewodzie pokarmowym. Wywiera korzystny wpływ w przypadku schorzeń układu pokarmowego: ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, wspomaga przepływ żółci przez przewody żółciowe i działanie woreczka żółciowego (rozrzedza zalegającą żółć), wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie, zwiększa odporność błon śluzowych żołądka, jelit i dróg żółciowych. Może być stosowany w przypadku bólów brzucha, na wzdęcia, brak apetytu, przy nieregularnym wypróżnianiu, napadach histerii, neurastenii, stanach zapalnych dróg oddechowych i pomocniczo w kamicy żółciowej, a zewnętrznie w postaci okładów z odwarów na schorzenia skóry (świerzbiączka, trądzik pospolity, egzemy) i w leczeniu oparzeń I stopnia.

PRZECIWWSKAZANIA

Nie zaleca się spożywania ziela kurdybanka podczas ciąży. Ponadto, należy zachować ostrożność w okresie laktacji oraz przy zażywaniu leków uspokajających i przeciwdrgawkowych.

STOSOWANIE

Odwar – 1,5 łyżki ziela bluszczyka należy gotować w 1,5 – 2 szklanki wody przez 5 minut, następnie całość należy odstawić i po 10 minutach przecedzić. Ponadto, odwar należy pić 2-3 razy dziennie po ½ szklanki lub można go stosować do okładów, przemywań i do płukania jamy ustnej i gardła.

LITERATURA

I. Aleksander (red.) Ożarowski: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. Państwowy Zakład wydawnictw Lekarskich. Warszawa 1983. ISBN: 83-200-0640-6

II. Dietmar Aichele, Marianne Golte-Bechtle, tłum. Helena Terpińska-Ostrowska: Jaki to kwiat?. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa 1984. ISBN 83-09-00687-X

III. http://www.e-katalogroslin.pl/plants/2807,bluszczyk-kurdybanek_glechoma-hederacea

IV. http://livingearthschool.ca/documents/GlechomaBlog.pdf

V. Źródło ryciny: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm) – Figure from Deutschlands Flora in Abbildungen at http://www.biolib.de, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=742743

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.